Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Black Note - Cadenza

Cadenza, 6mg, KF4 Tobecco Clone, Kanthal D 0.28mm, 2.5mm MC, 1.88Ω, Nakamitchi

Αποξηραμένα στον ήλιο, πολύ αρωματικά και ελαφρά πικάντικα, τα καπνά Μπασμά θεωρούνται από πολλούς ειδήμονες του καπνού ως τα καλύτερα αρωματικά καπνά του κόσμου. Μεγαλωμένα αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές της Βορειοανατολικής Ελλάδας, στην Ξάνθη, ο Μπασμάς έχει τη φήμη του «Βασιλιά των Καπνών». Πρόκειται λοιπόν για ένα χαρμάνι ξανθιώτικου Μπασμά. Ένα μονόπρακτο που επιδεικνύει τη φινέτσα του καλλιτέχνη στο να εκτελεί τέλειες γευστικές νότες, επιδεικνύοντας ελευθερία πνεύματος και ρυθμικό στυλ. Η Cadenza στη μουσική, είναι ένα κομμάτι για σολίστες, έχει ελεύθερη μορφή και προσφέρεται για την επίδειξη βιρτουόζικων ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Ο Μπασμάς Ξάνθης  ανήκει στην ανατολική ή οριεντάλ ποικιλία καπνού, ο οποίος έχει μια γεύση που είναι ήπια πικάντικη, ενώ χρησιμοποιημένος σε μικρές ποσότητες, δίνει στα "αγγλικά" ή "ασιατικά" μίγματα ένα γλυκό, πικάντικο όμως χαρακτήρα.
Τα φύλλα του Μπασμά Ξάνθης έχουν μέτριο πάχος και ερυθροκίτρινο χρώμα όταν ξεραθούν. Θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας καπνός και ο πιο αρωματικός του κόσμου.

Η πρώτη μου επαφή με αυτά τα καπνά, ήταν μέσω του πατέρα μου, πολύ πριν ακόμα αρχίσω να καπνίζω. Θυμάμαι ότι με έστελνε σε ένα από τα δύο και μόνο μέρη όπου μπορούσε κάποιος να βρει «Ξάνθη» άφιλτρο στην Κέρκυρα, στο κίτρινο πακέτο με τις κόκκινες λεπτές ρίγες. Θυμάμαι το άρωμα που πλημμύριζε το χώρο όταν άναβε τσιγάρο, για δευτερόλεπτα μόνο, πριν ο τόπος αρχίσει να βρωμάει χαρακτηριστική τσιγαρίλα. Όταν μεγάλωσα, θέλησα να τα δοκιμάσω κι εγώ και όταν ξεπέρασα το σοκ των 18mg πίσσας και 1.3mg νικοτίνης, δεν είχαμε τότε εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα, θυμάμαι μια υπέροχη γεύση. Σήμερα, γνωρίζω ότι κυκλοφορούν κάποια τσιγάρα με το όνομα «Έπος» τα οποία καυχιούνται ότι περιέχουν Μπασμά. Δεν το γνωρίζω από πρώτο χέρι, και θεωρώ ότι δεν θα το μάθω και ποτέ. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι το υγρό που περίμενα πως και πως να δοκιμάσω. Ήδη το έχω δοκιμάσει σε 12ρι αλλά τώρα πιστεύω ότι θα μπορέσω να το αναλύσω καλύτερα. Τότε, είχε πει ο Θάνος μια σωστή κουβέντα: «Θα φτιάξω έναν ελληνικό και θα το δοκιμάσω μαζί του». Πράγματι, οι γευστικές του νότες σε κάτι τέτοιο παραπέμπουν. Και μπορεί η ημερομηνία αυτής της δημοσίευσης στο blog να δείχνει Παρασκευή βράδυ, φρόντισα όμως το πρόγραμμα αυτής της δοκιμής να κάνει το υγρό να πέσει Σάββατο, ώστε να σηκωθώ πρωί, χωρίς να χρειάζεται να πάω στο γραφείο, να φτιάξω τον καφέ μου και να αράξω στη βεράντα ώστε να δώσω την προσοχή που αρμόζει σε κάτι τόσο ιδιαίτερο.

Πράγματι, μετά το πρωινό, έφτιαξα ένα διπλό «πολλά βαρύ και όχι», άραξα βεράντα και άναψα το τσιγ... ε, άρχισα τη δοκιμή μου στον KF4 κλώνο μου! Το καπνικό του άρωμα είναι λεπτό και διακριτικό, αλλά τόσο ξεχωριστό που αποκλείεται να μπερδευτεί κάποιος. Αρώματα που φέρνουν στο νου ήλιο, αυγουστιάτικο χωράφι και καπνό που ξεραίνεται. Όταν λέμε ιδιαίτερα αρωματικό, δεν εννοούμε έντονο. Εννοούμε απαλό, ξεχωριστό, που κάνει αισθητά τα οφέλη της επεξεργασίας στον ήλιο, με τα σάκχαρα του καπνού να δηλώνουν το παρόν, χωρίς όμως να το γλυκίζουν σε βαθμό που δεν αρέσει. Η γεύση, παραπέμπει σαφώς σε τσιγάρο, αυτά τα αρώματα δεν μπορούν να μπερδευτούν ούτε με πούρο, ούτε με πίπα, ούτε με ναργιλέ. Σε συνδυασμό δε με τα αρώματα του καφέ, μπορώ να πω ότι αναφώνησα «άαααρχοντας». Στη ρινική εισπνοή, έρχεται και ένα ελαφρά ψημένο άρωμα μαζί με λίγο περισσότερο διακριτή γλυκάδα, και έχω την εντύπωση ότι αναγνώρισα και ελάχιστο κακάο, ενώ στην εκπνοή από τη μύτη σχεδόν δεν υπάρχει άρωμα. Το χτύπημά του ελαφρύ, χωρίς να μπουκώνει, αλλά απόλυτα κατανοητό ιδιαίτερα στις μεγάλες τζούρες. Για να ψάξω την επίγευση, χρειάστηκε να πιω νερό, καθώς ο καφές είχε πλέον καλύψει όλα τα αισθητήρια γεύσης μου. Η επίγευση λοιπόν, είναι εξαιρετικά σύντομη. Αφήνει μια γλύκα και μία αίσθηση αμμωνίας που συναντήσαμε και στο Adagio. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω ξανά νομίζω ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Δυστυχώς για τα ελληνικά καπνά, δεν έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια αγορά. Κακό από οικονομικής άποψης, καλό από την πλευρά των καπνιστών που το ψάχνουν λίγο παραπάνω για ιδιαίτερες γεύσεις μικρής παραγωγής. Νομίζω ότι αυτό το υγρό θα μας κάνει διάσημους στους ατμιστές που θα το δοκιμάσουν, παρόλο που θα τους ξενίσει ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του. Είναι υγρό που παραπέμπει σε εποχές που τα καπνά δεν λάμβαναν την επεξεργασία που τα καταστρέφει σήμερα, ήταν πιο φυσικά και πιο γευστικά. Το πόσο ιδανική συνοδεία αποτελεί για τον καφέ, δεν χρειάζεται να το ξαναπώ, μάλλον θα το επεκτείνω και σε ένα απογευματινό ουζάκι με το μεζέ του. Θα ήθελα να ακούσω και απόψεις από λάτρεις του τσαγιού γι αυτό το υγρό, ως συνοδεία. Δυστυχώς, τα 7.5ml του μπουκαλιού, δεν ήταν αρκετά ώστε να το δοκιμάσω και με δυο τρία ιδιαίτερα τσάγια. Θεωρώ πάντως ότι γενικά σε αυτές τις γραμμές κινείται, σε αντίθεση με πιο βαριά καπνικά τα οποία αποτελούν καλύτερη παρέα σε δυνατά ποτά. Προσωπικά αισθάνομαι χαρούμενος που το δοκίμασα καθώς μου έφερε στο μυαλό στιγμές και γεύσεις που είχα ξεχάσει. Κι όμως, και πάλι νιώθω ότι θα ήθελα λίγο μεγαλύτερη ένταση στη γεύση. Και πάλι όμως, εμπιστεύομαι την εταιρεία σε αυτή της την επιλογή, καθώς ίσως η περισσότερη ένταση να μην είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη γευστική εμπειρία και τα συναισθήματα τα οποία βγάζει αυτό το υγρό. 98/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου